Ontwikkelingen en kosten specialistische jeugdhulp

Het jeugdhulpstelsel Amsterdam-DUO (voor de hoogspecialistische jeugdhulp) is sinds 1-1-2022 operationeel. De overgang is soepel verlopen en heeft geen noemenswaardige problemen gegeven voor de jeugdigen/ gezinnen. Conform de afspraken in het jeugdhulpstelsel Amsterdam-DUO is periodiek met de kernpartners de ontwikkelingen en uitnutting gevolgd. Dat is een intensief proces gebleken. Kernpartners zijn in beperkte mate in staat geweest de benodigde inzichten te geven. Het jaar is afgesloten met hernieuwde afspraken en werkprocessen om dit in 2023 beter te laten verlopen. De kwartiermaker (strategisch) contractmanagement voor DUO geeft sinds 2022 invulling aan de te voeren gesprekken met aanbieders, het monitoren en onderhandelen.

Een onverwachts financieel effect is dat we in 2022 te maken hebben met een kostenoverschrijding op jeugd van naar verwachting € 950.000,-. Dit komt door vertragingen in het berichtenverkeer bij de administratie van de (grootste) jeugdhulpaanbieder. Deze overschrijding valt buiten de hoogspecialistische (Lumpsum) bekostiging. Uit de eerste analyse blijkt:

  • Dat deze kosten voortkomen uit segment B / enkelvoudige jeugdhulp. - Over de gehele linie het berichtverkeer hierbij achterstallig was - Binnen dit segment was meer speelruimte voor aanbieders om te stapelen (meerdere ‘goedkopere’ zorgvormen)

  • Een verhoogd aantal jeugdinstromers, te weten 50 unieke cliënten

Beheersmaatregelen

De aandacht in 2022 is voornamelijk uitgegaan naar (contract)management rondom het nieuwe stelstel hoogspecialistische jeugdhulp.

Bij de themabijeenkomst Sociaal in september 2022 en ook in de Commissie Sociaal is diverse keren gesproken over de inhoudelijke en financiële complexiteit. In de paragraaf 'Risico's en weerstandsvermogen' is een uitgebreide toelichting opgenomen op de bestaande risico's en worden de bijbehorende beheersmaatregelen benoemd.

Stel uw tan:document zelf samen

SELECTIE

0 - geselecteerd

Direct downloaden


Volledige pdf