Riolering en stedelijk water
De gemeente heeft de verantwoordelijkheid voor het beheren en het goed laten functioneren van het rioolsysteem binnen haar grenzen. Deze verantwoordelijkheid is vastgelegd in de wet Milieubeheer. Daarin staat dat de gemeente de zorgplicht heeft voor een doelmatige inzameling en transport van afvalwater en hemelwater. Daarnaast stelt de Waterwet dat de gemeente een zorgplicht heeft voor (gevolgen van) hemelwater en grondwater. Het verbrede Gemeentelijk RioleringsPlan (vGRP) is een verplichting vanuit de Wet Milieubeheer, de verbreding volgt uit de Waterwet.
In 2018 werd het vGRP 2019-2023 van kracht. De rioolheffing is in dit vGRP niet gewijzigd en loopt daarmee in de pas met de ambities uit het vigerende (landelijk) Bestuursakkoord Water. Dit vGRP bevat tevens (voor het eerst) uitgangspunten en randvoorwaarden voor de klimaatbestendigheid van de openbare buitenruimte. In 2022 is het opstellen van het Programma Klimaatadaptatie opgestart. Dit Programma zal naar verwachting in de loop van 2023 het vGRP vervangen.
Werkzaamheden
Er is een sterke relatie tussen herbestratingwerkzaamheden en de renovatie van de riolering. De verzakte riolering wordt op het oorspronkelijke niveau teruggebracht voordat de ophoging van de openbare ruimte en herbestrating plaatsvinden. Daarbij worden verbeteringen aan het rioolstelsel uitgevoerd, waaronder maatregelen in relatie tot de klimaatwijziging. Het voorbereiden en engineren van deze renovaties is een doorlopend proces. De betreffende herbestratingen zijn vermeld in het Programma groot onderhoud openbare ruimte. De raad heeft in 2022 het programma 2022-2026 vastgesteld.
In 2022 is de aanleg van een groot geperforeerd hemelwaterriool in de Schoolstraat afgerond. Dankzij dit riool kan het hemelwater in Centrum west worden afgevoerd naar het oppervlaktewater.
Klimaatadaptatie
Studenten van de HvA hebben in 2022 een onderzoek uitgevoerd naar de mogelijkheden om de buurt Julianaplantsoen en de Prinses Beatrixlaan klimaatadaptief in te richten.