Participatiewet en re-integratie
In de nota Beleidsnota Sociaal Domein 2020-2023 "Diemen Samen" is gesteld dat het voorzieningenniveau wordt gehandhaafd. We behouden wat er is.
Mede door de coronacrisis is de arbeidsmarkt flink veranderd, net als de groep werkzoekenden. Vooral jongeren, flexwerkers en zelfstandigen hebben met inkomensterugval en/of werkloosheid te maken (gehad), terwijl in sommige sectoren grote personeelstekorten zijn. Het bijstandsbestand kent (vergeleken met andere gemeenten) een relatief hoge instroom, maar ook een hoge duurzame uitstroom. Inwoners die langer in de bijstand zitten, zijn vooral mensen met een arbeidsbeperking. Naar aanleiding van de veranderende omstandigheden is in het coalitieakkoord afgesproken dat wordt getoetst of het re-integratiebeleid nog passend is voor de huidige bijstandsgerechtigden.
Hoofdzaak Werk
In januari 2022 heeft de gemeente Diemen het convenant 'Hoofdzaak Werk' ondertekend. Dit biedt de gemeente de kans om mensen met een psychische beperking duurzamer en/of sneller naar werk te begeleiden. Samenwerking met de geestelijke gezondheidszorg is versterkt en kennisuitwisseling bevorderd, zodat meer mensen de stap naar werk kunnen zetten.
Aanpak jeugdwerkloosheid
In 2022 is een regionale coördinator aanpak jeugdwerkloosheid aangesteld. Als regionaal verbinder heeft zij ervaringen van omliggende gemeenten meegenomen naar de gemeente Diemen. Daarmee zijn onder meer de werkprocessen rond voortijdig schoolverlaters en jongeren in een kwetsbare positie verbeterd. Voor de gemeente Diemen heeft zij de verbinding tussen Team Sociale Zaken en Leerplicht versterkt, waardoor meer jongeren zonder startkwalificatie in beeld zijn en ondersteuning kunnen krijgen bij het vinden van een passende opleiding of werk.
Bemiddeling naar arbeid voor ontheemden uit Oekraïne
Sinds mei 2022 is op Stadsloket Zuid in Amsterdam de werkdesk Oekraïne geopend. Hier worden mensen uit Oekraïne ondersteund die in de regio Groot-Amsterdam verblijven en aan het werk willen. Bij de werkdesk worden mensen te woord gestaan met uitgebreide informatie over hun arbeidskansen en hun rechten, manieren om naar een baan te zoeken, een cv op te stellen, te solliciteren in Nederland etc. Mensen worden ook verwezen naar geschikte vacatures.
Bemiddeling naar kinderopvang
Om re-integratie naar arbeid mogelijk te maken, biedt de gemeente Diemen ouders met jonge kinderen bemiddeling aan naar kinderopvang via Chikuba, een bemiddelingsbureau. In de zomer 2022 bleek dat Chikuba de werkzaamheden eind van het jaar zou beëindigen. Het is de gemeente Diemen gelukt om een overeenkomst te sluiten met één van de ex-werknemers van Chikuba, zodat de bemiddeling naar kinderopvang kan worden voortgezet.
Kostendelerscompensatie
Sinds 1 januari 2023 heeft het Rijk de leeftijdsgrens voor kostendelers verhoogd van 21 naar 27 jaar. Personen jonger dan 27 jaar zijn volgens de Participatiewet geen kostendelende medebewoner meer. In het coalitieakkoord is afgesproken dat de gemeente Diemen, vooruitlopend op nieuwe wetgeving, de kostendelersnorm niet meer toepast voor jongeren tot 27 jaar. Het college heeft daarom de huishoudens die dit betreft over de periode 1 juli tot en met 31 december 2022 gecompenseerd met een nabetaling.